ETİKETİN GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ARTAN ÖNEMİ




ETİKETİN GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ARTAN ÖNEMİ

İşletmelerin; rekabetin yoğun olduğu, teknolojinin ve kitle taşımacılığının hızla geliştiği pazarlarda var olabilmeleri için, pazarlama anlayışını benimseyerek faaliyetlerini bu anlayışa göre planlamaları ve yürütmeleri gerekmektedir. Aynı işlevi gören, aralarında büyük benzerlikler bulunan ürünler üreten işletmeler, pazarda söz sahibi olabilmek, pazar paylarını koruyabilmek için ürün ve hizmetlerinde farklı bir imaja sahip olmaya çalışmaktadır. Küçük ayrıntılar ile büyük farklar yaratabilmenin yollarından biri de iyi bir ambalaj ve etikete sahip olmaktır.

Günümüzde tüketicinin hayat standartlarının yükselmesi; sağlıklı yaşam, doğayı koruma akımlarının etkisi sonucu, ambalajlama ve etiketleme ürünün kimlik kartı haline gelmiştir. Bu nedenle pazarlama açısından üzerinde önemle durulması gereken unsurlardır.

Günümüz tüketicisi istediği ürünün çeşitlerini kolaylıkla elde edebilme ve satın alma kararlarında serbestçe seçim yapma olanağına sahiptir. Dolayısıyla bilinçli tüketiciler, işletmeleri tüketici odaklı olmaya zorlamaktadır. Tüketici odaklı olma süreci içinde ürün ambalajlama ve etiketlenmesine gösterilecek titizlik, işletmelerin pazardaki başarılarına olumlu katkıda bulunur.

Günümüzde ambalaj ve etiket, üretici ile tüketici arasındaki iletişimi sağlamaktadır. Ambalaj; satın alma sırasında, fiyat, kalite, miktar, marka değerlemesi gibi birçok faktörün etkisi altında kalan tüketiciye karar vermede yardımcı olmaktadır.

Etiket ve ambalajın gittikçe artan şekilde bir pazarlama aracı olarak önem kazanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Seç-al (selfservice) Sistemi: Sayıları gittikçe artan ürünler ve seç-al şeklinde hizmet sunan mağaza ve süper marketlerin gelişip sayılarının artması,
  • Tüketicinin gelir ve refah seviyesinin artması: Kişi başına düşen milli gelir payının artması, tüketicilerin rahatlık, görünüş, güvenlik ve prestij için daha iyi ambalajlı ve görsel kalitesi yüksek olan etiketli ürünlere daha fazla fiyat ödemeye istekli olmaları,
  • Pazarlama anlayışının ve pazarların gelişimi,
  • Gösterişli yeni ambalaj, malzeme ve tekniklerindeki gelişmeler sonucu ambalajlı malzeme kullanımının artması,
  • Tüketicinin satın alma davranışlarındaki değişmeler,
  • Kadının iş hayatına girmesi ve zaman faktörünün önem kazanması sonucu büyük mağaza ve süper market gibi kurumlara daha fazla yönelmesi,
  • Üretimin çeşitlenmesi,
  • Ekonomik kalkınmada görülen iyileşmeler.

Yapılan bazı araştırmalarda, satın almada ambalaja dikkat etme düzeylerine bakıldığında katılımcıların %89’unun ambalaja dikkat ettikleri görülmektedir. Ambalajın tüketicinin dikkatini çekmesi tüketiciyi satın almaya yöneltebilmektedir. Tüketicilerin ambalajlı ürünleri tercihlerinde; etiket, görsel ve baskı kalitesinin çok önemli olduğu anlaşılmaktadır.

Araştırmada katılımcıların ürünün etiketine dikkat düzeyine bakıldığında % 89‘unun ürünün etiketinin üzerindeki bilgilere dikkat ettikleri ve ürünlerin etiketlerine karşı duyarlı oldukları görülmektedir. Katılımcıların ürünün etiketindeki bilgilerden, ürünün imalat ve son kullanım tarihinden, ürünün fiyat etiketinden, ürünün içeriğindeki bilgilerden etkilendikleri görülmektedir.

Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında bazı önerilerimiz olacaktır;

  • Ürünün ambalajlı olmasına dikkat edip, ambalajın kalitesine ve kullanılan malzemeye özen gösterilmelidir.
  • İyi bir ambalaj ve etiketle, ürüne kaliteli olduğu imajı vermelidir.
  • Ambalajın geri dönüşümlü olmasına ve çevreye zarar vermemesine önem verilmelidir.
  • Ambalajın ve etiketin tasarımı, çekiciliği, rakip ürünlerden farklı olarak kendini göstermeli ve tüketicinin dikkatini çekebilmelidir.
  • Etiketin üzerindeki bilgilerde imalat ve son kullanım tarihi, kullanma süresi, fiyatı, ürünün içeriği, marka adı ve üretim yeri gibi bilgilerin doğru ve tam olarak bulunmasına dikkat edilmelidir.
  • Etiketin üzerindeki bilgilerin kolayca görünebilir ve okunaklı olmasına önem verilmelidir.
  • Etiketin üzerinde, ürünün gerekli ulusal ve uluslararası standartlara uygun olduğu belirtilmelidir.
  • İşletmeler, etiketin üzerindeki bilgileri yasal zorunluluk olarak belirtilen bilgiler olarak düşünmeyip tüketicilere ürünlerini tanıtan, onlara açıklayıcı bilgi veren, çevreye dost olduğunu belirten bilgiler olarak değerlendirip ona göre davranmalıdırlar.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

00+

Çalışan

00+

Proje

00+

Mutlu Müşteri

00+

Kıta