ETİKET HAMMADDE ÇEŞİTLERİ




ETİKET HAMMADDE ÇEŞİTLERİ

Her etiket türünün kendine özgü özellikleri vardır. Bu özellikler, görünümleri, yapıları ve belirli yüzeylere yapışma yetenekleri açısından farklılık gösterebilir. Bu yazımızda sizlere etiket türlerinden bahsedeceğiz.

KAĞIT BAZLI ÜRÜNLER

KUŞE

Chromolux veya daha düşük parlaklıkta yüzey kaplamalı olarak üretilirler. Yüzeyleri pürüzsüzdür. Barcode cihazlarda ribbonlarla baskı yapılabilir. Kağıt bazlı olduğu için suya, neme ve sürtünmeye karşı orta seviye dayanıklıdır.

WELLIUM

Kuşe etiket ile aynı özelliklere sahip olmakla birlikte kuşe etiketlerden farklı olarak daha mat bir yüzeyi vardır ve üst yüzeyinde gözle görülemeyen çukurluklar vardır. Barcode cihazlarda ribbonlarla baskı yapılabilir.

FASTYRE

Kuvvetli olan özel yapışkanı vardır ve yapışkanlı tarafı metaliktir. Genellikle Tekstil sektöründe kullanılmakla birlikte çuval etiketi ve lastik etiketi olarak da bilinmektedir.

LASER

Yüzey kaplaması mattır. Ağırlıklı olarak A4 laser etiketleri için kullanılır. Üzerine kolaylıkla baskı yapılabilir. Barcode cihazlarda ribbonlarla baskı yapılabilir.

THERMAL

Eco thermal ve lamine thermal olarak iki ana grupta üretilir. Isıya duyarlılardır. Ribon kullanımına ihtiyaç duyulmadan direkt termal baskı yöntemi ile baskı yapılır. Yalnızca barkod yazıcınızın direkt termal yöntemine uyumlu olması gerekmektedir.

Eco thermal etiketler ısı, ışık nem gibi dış etmenlere karşı dayanıklı değildir. Bu sebeple kısa zamanlı kullanımlarda tercih edilmelidir. Lamine thermal etiketler ise ısı ışık nem gibi etmenlere karşı dayanıklıdır. Bu sebeple uzun zamanlı kullanımlarda tercih edilebilir.

DEEPFREEZE THERMAL ETİKET

Her iki tarafında da koruyucu bir katman bulunur bu sayede soğuğa karşı dayanıklılık gösterir. Genellikle soğuk hava depolarında bulunan ürünler ve tıbbi ürünler için tercih edilen etiket türüdür.

Her iki tarafında da koruyucu bir katman bulunur bu sayede soğuğa karşı dayanıklılık gösterir. Genellikle soğuk hava depolarında bulunan ürünler ve tıbbi ürünler için tercih edilen etiket türüdür.

Genellikle kendinden boyalı olarak üretilmektedir. Floresan etikette kullanılan renkler oldukça canlıdır ve kullanım amacı spesifiktir. Dış etmenlere karşı dayanıklı olmadığından iç ortamlarda kullanılmalıdır.

ÖZEL VE DESENLİ KAĞITLAR

Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına göre üretilirler. Kendilerine özel desenli yapıları vardır. Desen uygulamaları üreticinin istek ve taleplerine göre farklılık göstermektedir. Şarap etiketlerini örnek olarak gösterebiliriz.

PLASTİK BAZLI ÜRÜNLER

PE (POLYETHYLENE) LABELS

Bu malzeme parlak veya mat bir yüzeyde mevcuttur. Polyetilen etiketler esnek bir yapıya sahiptirler. Bu sebeplele soğuk sıcak gibi ısı farklılıklarının yaşandığı ortamlarda kullanılabilir. Su, ısı, ışık, nem gibi dış etmenlere karşı dayanıklıdır. Baskıya uygun olması için corona uygulamasının yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca ribbon kullanılarak barkod yazıcılarda baskı alınabilir.

PP (POLYPROPILEN) LABELS

Bu malzeme parlak veya mat bir yüzeyde mevcuttur. PE etiketler gibi esnek bir yapıya sahip değildir. Su, ısı, ışık, nem gibi dış etmenlere karşı dayanıklıdır. Baskıya uygun olması için corona uygulamasının yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca ribbon kullanılarak barkod yazıcılarda baskı alınabilir.

METALİZE

Yüzey görünümü metaliktir. Etiketin yüzeyi gümüş veya altın renkte olabilir. Yaldızlı görsel ve efektler verilebilmektedir. Su, ısı, ışık, nem gibi dış etmenlere karşı dayanıklıdır. Birçok farklı alanda kullanılmakla birlikte en çok kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.

ŞEFFAF

PE ve PP en yaygın kullanılan çeşitleridir. Şeffaf bir yüzeye sahiptir. taşıyıcı kağıt pergamindir. Şeffaf etiketler genel olarak kimya ve kozmetik alanlarında kullanılmaktadır. Koruyucu etiket olarak da kullanılabilmektedir.

ULTRA CLEAR

Şeffaf etikete göre daha net bir görünümü vardır. Taşıyıcı kağıdısı da şeffaftır. Kozmetik sektöründe özellikle kişisel bakım ürünlerinde özellikle kullanılır.

Tüm ürünler genellikle mat ve parlak şekilde olarak üretilmektedir. Kullanım yerine uygun olan etiket türünü ve yapıştırılacak yüzeye göre yapışkan çeşidinin seçilmesi son derece önemlidir.

Hemen hemen her ürüne farklı yapışkan çeşitleri uygulanabilmektedir. Yaygın olarak kullanılan yapışkan çeşitleri şu şekildedir;

Nonperm : En düşük yapışkanlık seviyesine sahiptir. Bu yapışkanlık derecesine sahip etiketler yapıştırıldığı yüzeyden kolaylıkla şekilde kaldırılabilirler.

Akrilik : Non Perm yapışkanlık derecesinin bir üstüdür. Sektörümüzde kullanıllan etiketlerin bir çoğu bu yapışkanlık derecesine sahiptir.Yapıştırıldıkları yüzeyden kaldırılabilir.

Hotmelt : Akrilik yapışkanlık derecesinin bir üstü denilebilir. ısı ve nemli ortama karşı dayanıklıdır.

Tyre : Yapışkan kalitesi oldukça yüksektir. Pürüzlü yüzeyler, tozlu, yağlı yüzeylerde tutunur. Kumaş, ahşap, metal gibi yüzeylerde tercih edilir.

Deep Freeze: Soğuk ve nemli ortamlara dayanıklıdır, yapışkanlık özelliğini korur.



Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

00+

Çalışan

00+

Proje

00+

Mutlu Müşteri

00+

Kıta